Странице

субота, 1. јун 2024.

Tende - najčešća pitanja

 

tenda na prozoru

Koji tipovi tendi se najviše traže?

Najčešće traženi tip tende je rolo tenda sa tako zvanim rukama. Još se naziva i rolo kosa ili ravna tenda. Uglavnom, reč je o tendi, koja se putem reduktora i ručice za namotavanje otvara i zatvara, namotavanjem platna na osovinu. Umesto ručnog namotavanja sa ručicom, može imati i elektromotor sa daljinskim upravljačem.

Od kojih materijala se prave tende?

Tende se sastoje iz dve celine, konstrukcije i platna. Konstrukcija za tende je uglavnom kombinacija delova od čelika i aluminijuma, dok se za platno koriste, akrilna, impregnirana platna, koja su dodatno zaštićena od UV zraka.

Od kojih materijala se izrađuje konstrukcija za tende?

U zavisnosti od vrste tende, ali u osnovi, konstrukcija za tende se izradjuje od čeličnih delova, a to su uglavnom nosači i noseća čelična kutijasta cev. Dok su ostali pokretno-sklopivi delovi od aluminijuma.

Akrilno platno za tende
Akrilno platno za tende


Kako se tende održavaju?

Platno za tende se ne preporučuje da se pere, naročito ne u mašini za pranje veša ili u hemijskoj čistionici. Pre svega, jer na taj način platno gubi impregnirani sloj, UV zaštitu, kao i antifungicidni premaz, koji služi za sprečavanje pojave plesni-budji na tenda platnu.

Da li tenda može da bude otvorena tokom čitave godine?

Tende koje služe za zaštitu od sunčeve svetlosti i toplote, ne smeju biti otvorene tokom zime, jakih vetrova i snežnih padavina. Za zaštitu od kiše i snega, koriste se takozvane fiksne tende, čija konstrukcija nije sklopiva, a kao platno se koristi PVC ceradno platno-cerada.

Za koliko vremena može da se ugradi tenda?

U zavisnosti od samih uslova za montažu, pristupačnosti mestu montiranja, veličini tende i vrste pogona tende, ugradnja tende može da traje od jednog sata pa do tri ili četiri sata.


Tekst i slike sa sajta Luna Cerade