Странице

среда, 3. септембар 2014.

Kako se pravi montazna kuća?

Kako se pravi montažna kuća?

Izgradnja montažne kuće se dosta razlikuju od izgradnje klasične kuće. Isto je samo to što je i za montažne kuće potreban plac, projekat, građevinska dozvola, legalizacija i sva ona odobrenja na koja se čeka mesecima i godinama (ili se ne čeka, što zavisi od gazde i opštinskih organa).  Naravno treba da se plati i neka naknada državi i opštini.

Montažne kuće mogu da se grade na dva načina:

  1. do placa se transportuju prefabrikovani profili koji se izrađuju u pogonu firme, i montiraju na licu mesta 
  2. cela kuća se sklapa u pogonu fabrike, pa se šleperom dovlači do mesta izgradnje. 

Materijal za gradnju


Glavni materijali za gradnju montažnih kuća su:

  • drvo i drveni paneli najčešeće od jele ili druge čamovine, koja je zaštićena sredstvima protiv insekata, glivica i ostalih štetočina, gipsane ploče,
  • knauf gips-karton ploče, 
  • staklena ili kamena vuna, 
  • PVC folije i dr. 


Zidovi


Zidovi se izrađuju na sledeći način: na drvene greda se stavljaju drveni paneli ili OSB ploče. Ovi drveni elementi se seku i kroje po datim dimezijama, a između dva panela stavljaju se gipsane ploče, staklena (ili mineralna vuna), PVC folije.

Sa vanjske strane se lepi stiropor, plastični malter ili slični materijal koji ima dobra izolaciona svojstva. Istovremeno u unutrašnjosti zidova se postavljaju rebrasta creva za električne i telefonske instalacije, i cevi za vodovod i kanalizaciju.

Zidovi i elementi za zidove se dovoze do placa i montiraju na završen temelj.

Temelj


Dobar temelj je vrlo važan. On može biti na šipovima ili klasični – sa pločom i izravnjujućim slojem Temelj treba imati dubinu od 40 do 50 cm i širinu stope od oko 30 cm, obavezna je gromobranska traka, mora da bude ravan i kvalitetno izveden. Pravi se i cokla koja ima visinu od 30 cm.

Montaža


Gotovi zidovi se postavljaju na već izveden temelj i povezuju se sa metalnim ankerima i bolcnama. Kada su zidovi gotovi, postavlja se krov isto tako od prefabrikovanih elemenata -ploča i greda. Izmeću greda se postavlja izolacija, najčeše od mineralne vune, stiropora ili stirodola.

Sve elementi se pokrivaju sa plastičnom folijom. Sa vanjske strane ređa se crep i oluci.

Plafon je od gipsanih Knauf ploča. Konstrukcija plafona je od aluminijumskog CD profila na kome se postavlja termoizolacija od staklene vune koja je upakovana u PE foliju. Na taj tzv. roštilj se montira knauf gips karton ploča.

Kada se završi karabina prelazi se na unutrašnje radove:

  • Montira se i ugrađuje stolarija, drvena ili PVC (ređe aluminijumska)
  • sanitarni čvorovi, kanalizaciona i vodovodna instalacija. Treba paziti da se cevi stavljaju paralelno sa izradom zidova i da izvodi treba da budu postavljeni u temelj na određena i isplanirana mesta da ne bi posle bilo problema.
  • elektro i telefonska instalacija 
  • izolacija na podovima i na zidovima (bitumen, PVC folije i sl.), 
  • parket, po dogovoru može da bude od drveta, od PVC materijala, laminat
  • fasada - po želji kupaca fasada može da bude od drvenih panela, fasadne cigle, demit fasada, bavalit ili slično
  • instalacija za grejna tela ako je ista dogovorena


Umesto zaključka


Izrada montažne kuće je daleko brža od izgradnje klasičnih kuća, nije ni čudo što je cena istih skoro duplo manja. U zavisnosti od proizvođača, rok isporuke i montaže može da bude od nekoliko nedelje do mesec dana. To je jedan od razloga što su montažne kuće postale hit na tržištima (više u drugim razvijenijim zemljama nego kod nas, ali polako se pojavljuju i na ovim prostorima i taj trend ne može da se zaustavi).


2 коментара:

  1. sve se promenilo u doba korone. svi novi projekti montažnih kuća treba da se rade na način da se predvide fotokataliticki preciscivaci vazduha, jer zagadjenje se nece smanjivati nego, na zalost, rasti a korona preti da ostane večno prisutna.

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam imala ideju da napravimo sibirsku kuću jer smatram da je to najkvalitetniji materijal ali pošto vazduh nije čist više ni na planini a kamoli u selu ovo sa fotokatalitičkim prečišćivačem vazduha nije uopšte loša ideja..

    ОдговориИзбриши