Странице

недеља, 19. октобар 2014.

Montažne kuće kao alternativa zidanim kućama

Montažne ili zidane kuće


Kuća ili stan - nekada je ovo bila najveća dilema pri odabiru životnog prostora. Kuća daje više slobode da se prostor osmisli i uredi po našoj želji. Ne samo enterijer, već i dvorište koje se može pretvoriti u pravu malu oazu i mesto za uživanje. S druge strane, stan ima svojih prednosti - gotova i zaokružena celina, bez velike potrebe za dodatnim ulaganjem. 
Moglo bi se reći da je montažna kuća rešenje koje spaja najbolje od ova dva. Neke od prednosti ovog načina gradnje su:
  • kraći period izgradnje
  • laka ali stabilna konstrukcija
  • manji troškovi održavanja
  • manji utrošak energije



Montažna kuća štedi vreme


Ako ste već odlučili da izgradite svoj dom, vreme potrebno za realizaciju sigurno je jedan od važnijih faktora. Za klasičnu gradnju potrebno je u proseku 12 meseci da se stigne od ideje do useljivog objekta. 
Taj useljivi objekat često nije i završen objekat  - kuća se prvo ozida, pa malteriše, na kraju dolazi izolacija.

Radovi na zidanoj kući mogu da potraju i više od 2 godine. Slično je i sa enterijerom - retko se odmah završe svi detalji oko pregradnih zidova, podova i drugih sitnica.
Kod montažnih kuća period izgradnje je između 2 i 4 meseca, što nije zanemarljiva razlika. 

Pošto se grade po sistemu "ključ u ruke" imajte u vidu da dobijate ne samo useljivu, nego kompletno završenu kuću: podovi, izolacija, stolarija, razvedene instalacije... Ostaje samo da osmislite boju za zidove i da uživate u opremanju kuće.

Klasično ili savremeno


Iako je ovaj vid gradnje kod nas zastupljen već godinama, još uvek se ljudi teže odlučuju za njega. Za to postoji nekoliko razloga:
  • smatra se da su klasično zidane kuće čvršće i stabilnije od montažnih
  • sumnja se u termičku i zvučnu izolaciju
  • pretpostavlja se da zidane kuće imaju duži vek trajanja




Pre donošenja odluke, treba se detaljno informisati, jer tehnologija gradnje u današnje vreme brzo napreduje
Elementi za izradu montažne kuće prolaze strogu kontrolu. Tretiraju se sredstvima protiv insekata i truljenja, postoji protivpožarni  zaštitni sloj.  Otpornije su na zemljotres od klasično zidanih kuća. 
U panele od kojih se kuća sastoji ugrađuju se slojevi za termo i zvučnu izolaciju. Samim tim, troškovi redovnog održavanja su smanjeni, kao i troškovi grejanja i rashlađivanja.  Svi ovi materijali i sredstva moraju biti i ekološki prihvatljivi, što znači i da nisu štetni za ljudsko zdravlje.  
Kada je u pitanju garancija za montažnu kuću, uglavnom se daje na period od 30 do 70 godina.

Donesite pametnu odluku


Montažne kuće se rade prema tipskom projektu, a pored klasičnih prizemnih rade se i spratne. Ako imate želju da uradite neku izmenu na projektu, nije nemoguće. Možda će vas malo više koštati, ali ćete dobiti kuću po svojoj meri. 
Kod klasične gradnje lakše je odraditi izmene na gotovom objektu: dozidati, pregraditi, pomeriti zid... Na prvi pogled deluje kao prednost, ali lako može da se pretvori u trošak kog se ne možete lako rešiti. 

Kada je reč o ceni, montažne kuće su konkurentne i u ovoj kategoriji. Ona zavisi pre svega od varijante gradnje koju izaberete (sa temeljom ili bez, sa centralnim grejanjem...). Naravno, treba se informisati i o kvalitetu materijala, i izabrati pouzdanog proizvođača sa bogatim iskustvom u ovom poslu. 











1 коментар:

  1. Montazne kuce su alternativa zidanim u situacijama kad se dese zemljotresi,poplave i pozari i kad je potrebno sto pre izgraditi smestaj za nastradale.

    ОдговориИзбриши