Странице

четвртак, 2. јул 2015.

Drvena kuća (uslovno brvnara)



Kada govorimo o drvenim kućama ili brvnarama, kako se popularno nazivaju, moramo razlikovati 3 osnovna tipa


  1. Brvnare, kuće napravljene od punih trupaca, način gradnje u Kanadi, Americi, na Aljasci (Log homes). Takvi zidovi nemaju niti spoljnih, niti unutrašnjih obloga, sve su instalacije provučene kroz trupce, ili horizontalno, na spojevima 2 trupca...Spojevi između 2 trupca se popunjavaju specijalnom masom za dihtovanje, koja ujedno sa unutrašnje strane zidova ublažava obline trupaca i ujedno služi kao dekorativni element. Zahvaljujući velikom prečniku trupaca, od 40-60 cm u proseku, nema potrebe za bilo kakvom dodatnom izolacijom.
  2. Drvene kuće rešetkaste konstrukcije, ili od greda ili tavalona...koje se dvostrano oblažu OSB pločama kao konstruktivnim vezivnim elementom, ispunjene izolacionim materijalom, tako da čine sendvič zid, sa unutrašnje strane zidovi se mogu obložiti Knauf pločama, lamperijom ili kombinacijom nekoliko materijala, a sa spoljne obično drvenim, daščanim oblogama koje se postavljaju bilo horizontalno, bilo vertikalno....način gradnje takođe uobičajen u USA.
  3. Drvene kuće izrađene od ravnih greda ili polu-oblica, to je tzv. Ukrajinski sistem gradnje, mada se takve kuće masovno grade u Austriji, Italiji, Švajcarskoj, Skandinaviji... Pa i kod nas sve češće. Prednost je da nije velika debljina spoljnjeg zida /drvo 7cm/, koje se iznutra oblaže izolacijom i brodskim podom prema iskoristivom delu kuće (sendvič zid), a šta omogu- ćava veliku čvrstinu konstrukcije, ne postoje ograni- čenja oko dužine zidova (jer se mogu raditi duži zidovi nego je dužina greda zahvaljujući vertika- lnim stubovima pa se grede nastavljau u dužinu).



Spajanje zidova u uglovima kuće je na “ćert” odnosno ugaoni spoj preklapanjem greda šta daje enormnu konstruktivnu čvrstoću objekta.

Mi smo se opredelili za ovakav način izgradnje objekata. To ima nekoliko prednosti: u startu je konstrukcija zidova homogena, jer je kompletno načinjena od punog drveta, koristimo prvenstveno prizmatične grede (brvna), pa kuća smireno i skladno izgleda kada je dovršena, koristimo IZO stolariju, DIN 68 standarda, sa Roto okovima (otklopno/zaokretni), veliku pažnju posvećujemo kvalitetu drveta koga ugrađujemo (prvoklasno drvo jele/smreke), kao i konstruktivnim rešenjima proverenim u praksi koji omogućavaju dugoročnost konstrukcije, svi ostali materijali koje koristimo (izolacije, crep, bitumenska šindra) su atestirani i ekološki u najvećoj mogućoj meri. Pri tome se trudimo da svakom potencijalnom investitoru maksimalno omogućimo slobodu u kreiranju budućeg objekta, jer gradi objekt prema svojim željama, potrebama u organizaciji prostora i naravno, finansijskim mogućnostima.


Još nekoliko reči o položaju kuće, temeljima i benefitima drvene kuće



Kod planiranja pozicija kuće na gradilištu poželjno je, koliko god je moguće, organizovati unutrašnji raspored tako da se manje bitne prostorije orijentišu prema severu (kuhinja, hodnici, kupatila, stepenište, špajz), a da se glavne prostorije okrenu ka jugu, odnosno zapadu, spavaća soba ka istoku...itd. Naravno, u praksi to nije uvek izvedivo, ali u skladu sa mogućnostima pokušajte da to ispoštujete.


Drvenekuće su lakše od klasičnih, znači, trebaju manje temelje, mogu se čak postavljati i na stubove, a ne samo na betonsku ploču, mogu na kameni temelj (ako imate nasleđeni objekt od predaka koji više nije u funkciji). Ako radite novi objekt na betonskoj ploči, jako je bitno (naročito kao je vikendica u pitanju) da je temlej višlji od prosečne godišnje količine snega, tako da najdonja greda nikada ne leži u snegu. Pažljivim planiranjem i savesnim održavanjem, koje je mnogima u startu “bauk” ali to podrazumeva premazivanje kuće lazurnim premazima po potrebi, drvena kuća će Vam to obilato vratiti... toplinom pod rukom, udobnošću, lepotom, mikro-klimom, estetikom drveta, jednom posebnom atmosferom koje nema u zidanoj kući... 

Uostalom, još kao deca svi smo se igrali na tavanima, u šupama, babinom vajatu... To je ljubav koja se rodi u detinjstvu i koja traje celi život... Mi smo Vam uvek na raspolaganju ako želite da obnovite tu dečiju ljubav i imate svoju drvenu kuću...






AUTORSKI TEKST: Boris, 30.6.2015.
Link: www.brvnaregradac.weebly.com

1 коментар: