Странице

четвртак, 21. мај 2020.

Gde kupiti plac za montažnu kuću?


Plac i montažna kuća sve više dobijaju na aktuelnosti. Ipak, nije svejdno gde kupiti plac. Pomoći ćemo vam da lakše prebrodite ovu dilemu.



Dvorište je must have


Svakodnevnica u doba korone je otvorila niz pitanja u vezi  savremenog  načina života koji prati, što se u ovo vreme i pokazalo, veoma nizak kvalitet životnog prostora. To se odnosi i na kvadrature u kojima zajedničko vreme provode višečlane, često i višegeneracijske porodice, ali i totalno odsustvo saživota sa prirodom. 

Najjednostavnije, veoma povoljno i brzo ostvarivo rešenje je montažna kuća. Ali gde kupiti plac za montažnu kuću?

Gde kupiti plac za montažnu kuću?

Plac u vlasništvu

Ovu godinu našeg  života obeležila je pandemija, strah i izolacija. Otvorila su se potpuno nova pitanja vezana za prostor u kom smo bili prinuđeni da provodimo vreme u izolaciji i verovatno da svi koji imaju neku ušteđevinu, u ovom trenutku, više nego ikada, razmatraju mogućnost kupovine nekretnine u prirodi, sa dvorištem. 

Više nije bitna veličina stana već površina okućnice. I kao logično, a sigurno i najpovoljnije rešenje, se pokazala montažna kuća, posebno za one koji već imaju plac u vlasništvu.


Šta kada nemamo plac?


Međutim, za one koji ga nemaju nameće se pitanje gde kupiti plac i postaviti montažnu kuću. U razrešenju nedoumice svakako moramo uključiti niz faktora koji prate svakodnevnicu potencijalnog kupca.


Koliko često ćete posećivati kuću?


Jedan od najbitnijih je svakako koliko često želite da provodite vreme u njoj. Ako su to posete samo tokom odmora, onda izabrano mesto može biti i udaljeno od mesta stanovanja. Ali ukoliko želite da svaki vikend provodite u njoj ili da nakon posla možete da odete ili da imate baštu, onda svakako par desetina kilometara je optimalna udaljenost od mesta stanovanja.

Za Beograđane svakako najatraktivnije lokacije su Avala, Kosmaj ili neka naselja poput Surčina, Vranića i slično.


Infrastruktura placa


Danas se većina poslova, a kao što smo mogli videti i škola, izmešta u domove. Rad i škola od kuće verovatno postaju naša svakodnevnica, tako da se podrazumeva da ćete često, ako ne i svakodnevno imati obaveze koje je potrebno završiti, a za to je potreban odličan internet, stabilna mreža koja omogućava više korisnika istovremeno sa jednakim kvalitetom interneta.

Putna infrastruktura, voda, struja, ali i blizina većih marketa se u današnje vreme podrazumevaju jer nijedan ozbiljan kupac neće razmatrati kupovinu placa bez pomenutog.


Atraktivne lokacije za kupovinu placa


Osim pomenutih naselja u okolini Beograda, svakako da su atraktivne lokacije za kupovinu placa:

  • na planinama,
  • u blizini jezera,
  • na obalama reka,
  • ali i na selima odakle vodimo poreklo.


Među planinama izdvajaju se Kopaonik i Zlatibor kao najrazvijenije i sa dostupnim sadržajem za odrasle i decu tokom cele godine. Ali svakako da Divčibare, tj. Maljen, kao i Stara planina, Fruška Gora i Šar planina, kao i dva bisera Srbije Tara i Zlatar su izuzetno atraktivne lokacije za sve zaljubljenike u prirodu i one koji žele istinski odmor od gužve.

Naravno da gradnja u nacionalnim parkovima dodatno poskupljuje ukupnu cenu postavljanja montažne kuće jer je potrebno pribaviti dodatne dozvole i platiti takse, ali imati nekretninu u nacionalnom parku i jeste stvar prestiža. Zato samo izuzetni srećnici imaju privilegiju da dele prirodu sa ovako izuzetnim mestima.

Srebrno jezero, koje se nalazi na oko 100km od Beograda je uvek bilo atraktivna lokacija za vikendice. A Đerdapska klisura za sve prave ljubitelje Dunava i ribolova.


Koliki plac nam je potreban za montažnu kuću?


Površina placa svakako zavisi od vaših potreba da li želite samo dvorište, kao okućnicu ili imate ambiciju za formiranje voćnjaka ili sadnju bašte, ali i od vaših materijalnih  mogućnosti.  Za postavljanje montažne kuće dovoljan vam je plac i od 2 ara. 




Ukoliko postavljate kuću osnove 10m x 10m, što je kuća od 100 kvadrata, jedan ar odlazi na kuću i jedan vam ostaje za dvorište.  Taj preostali ar je dovoljan i za neku garažu ili kotlarnicu i dovoljno mesta za uživanje.

Za ostale koji žele veće dvorište napomena da ne zaborave  da trava brzo raste i da redovno košenje jeste posao, a da i sneg, posebno na planinama zna da napada, pa njegovo čišćenje i nije baš tako jednostavno.


Plac kupite na mestu gde va
še srce ljubi nebo


I naravno, kada bi vam neko dao neograničen budžet opet ne bi mogli da kažete gde je idealan plac za montažnu kuću. Za pasionirane skijaše to je sigurno Kopaonik, za ljubitelje prirode Tara, za sve koji vole provod na odmoru Zlatibor je najbolje rešenje, ali svakako da je najbolje mesto za drugi dom tamo gde smo svi zajedno, i porodica i priroda.


5 коментара:

  1. Naveli ste sve što je bitno. Baš je tako. Za svakoga prema afinitetima, ali bez najosnovnijih stvari, bez infrastrukture, teško da će bilo ko od nas poželeti da provede više vremena.
    Montažne kuće su super! Grade se brzo, a mogu da traju dugo, ako se dobro održavaju. Ja se ne bih ni trudila da zidam vikendicu negde onako, od početka. Čemu, kad i ove kuće imaju apsolutno sve. Treba mi samo plac na lepom mestu, uz neku vodu...

    ОдговориИзбриши
  2. Ja ću ovde da dodam još neke lokacije gde može (još uvek) jeftino da se kupi plac: Takovski kraj, zlatarski kraj, planine Rajac, Rudnik, Jastrebac, Kosmaj, ima još. Jdni a "mana" što su daleko od Beograda i Novog Sada. Ljudi neće odustati od velikih gradova, tamo su škole, tamu su radna mesta, tamo je karijera.
    Možda će se češće vraćati u svoj rodni kraj ili provoditi više vremena u svojim vikendicama.

    ОдговориИзбриши
  3. Montazne kuce su super stvar i mnogo povoljnija varijanta od zidanja kuce ispocetka, a ja bih "posadila" jednu na Dunavu, ili na Kosmaju :)

    ОдговориИзбриши
  4. kada u tekstu procitate "Plac kupite na mestu gde vaše srce ljubi nebo" onda shvatate da je to pravi biser i da svako slovo ima svoje znacenje. jednostavno, pravi tekst i ujedno veoma koristan tekst za one koji jos uvek nisu resili svoje stambeno pitanje

    ОдговориИзбриши
  5. i kuću i prečišćivač15. децембар 2021. 12:48

    Plac je prvi korak a sledeći je kupovina montažne kuće i onda aparata za kuću bez kojih je život danas nezamisliv kao što su na primer preciscivac vazduha po mogucstvu ruski preciscivac vazduha jer su najbolji

    ОдговориИзбриши