Странице

среда, 24. јун 2015.

Montažne kuće i toplotna izolacija


UVOD

Izgradnje montažnih kuća je počeo u Americi zemljama Evrope, da bi se poslednjih godina sve više proširivao i na naše prostore. Montažne kuće se i dalje gledaju kao igračke, kao vikendice ili kao kuće koje vetar može da oduva, što je potpuno različito u odnosu na druge zemlje. Novi stambeni objekti se uglavnom još uvek grade od cigle, ali je primetna izgradnja novih objekata sistemom montažne gradnje.
Pitanje izbora između montažne i klasične kuće, svodi se na pitanje poverenja prema novim tehnologijama.

montažna kuća
Montažna kuća


PREDNOSTI I NEDOSTACI


Montažne kuće imaju nekliko predosti i par mana

 • 10 do 20 posto jeftinija od zidane. Međutim, iznos se mora platiti u kratkom roku, a prilikom prodaje montažna kuća gubi na vriednosti mnogo više od zidane.
 • Montažna kuća je otpornija na zemljotres, ali je i manje sigurna u slučaju izbijanja požara.
 • Montažnom gradnjom objekat se izgradi u roku od dva meseca, a kasnije štedi četiri puta više energije u odnosu na konvencionalni objekat od cigle
 • Mogu se izradjivatio po zelji kupaca
 • Aapsolutna prednost dolazi do izražaja prilikom energetske efikasnosti. Tako na pr. za grejanje montažne kuće (prirodnim gasom ili drvetom) od 100 kvadrata mesečno košta 50 eura,, dok zidanu kuću iste kvadrature i debljine zida - 180 eura.
 • Montažne kuće se mogu postavljati na bilo koju podlogu, pa čak i nadograditi na već postojeći deo kuće ili podrum.
 • Ukoliko trenutno niste u mogućnosti da napravite veliku montažnu kuću, može se napraviti manja koja se može dograćivati (modularna gradnja).
 • Uprkos sumnjama da montažne kuće ne traju dugo, ukoliko se pravilno održavaju, mogu trajati jednako dugo kao i zidane kuće.
 • Održavanje nije skupo, jednako kao održavanje obične kuće.

TOPLOTNA IZOLACIJA

Jedna od najvećih prednosti (koja se dosta osporava od zagovornika klasične gradnje) je energetska efikasnost montažnih kuća zbog njihove dobre toplotne izolacije. Gubitak toplote i potrošnja energije po kvadratnom metru odraziće se ne samo na mesečne račune za grejanje i električnu energiju, već i na kvalitet i komfor stanovanja, kao i na duži životni vek zgrade. Dobro izolovana kuća troši manje energije za grejanje zimi, kao i za hlađenje leti. Postavljanjem toplotne izolacije rešava se i problem s kondenzacijom pare (od kuvanja, tuširanja, sušenja odeće) te nastanak truleži. Utiče i na zaštiti životne sredine, smanjenju emisija štetnih gasova u okolinu, kao i smanjenju globalnih klimatskih promena.

klima uredjaji

To je postignuto upotrebom najsavramenijih građevisnkih materijala koji omogućavaju akumulaciju toplote u zidovima prostorija, odnosno njihovo zagrevanje te se na taj način smanjuje razlika u temperaturama između unutrašnjih površina i vazduha u prostorijama.

Materijali koji se upotrebljavaju za izolaciju montažnih kuća


Izolacija krova


Montažne kuće raspolažu sa višeslojnom konstrukcijom zida. Materijali sa visokim izolacionim svojstvima su već ugrađeni u unutrašnji deo zida i ne moraju da se stavljaju na spoljnu stranu kao kod konvencionalnih kuća. Zidovi montažne kuće imaju bolju toplotnu izolaciju a time i veći potencijal uštede energije od konvencionalno zida od cigli.
Na kvalitet toplotne izolacije zidova utiče debljina izolacionog sloja i provodljivost materijala λ (W/mK). Što je manja sposobost provođenja toplote građevinskog materijala to je izolacija bolja. Kao izolacioni materijali najčešće se koriste kamena i staklena vuna ili polistiren (stiropor). Koriste se i gips karton ploče (Knauf) debljine 3 cm od 2 ploče debljine 9,5 mm, ekspandiranog polistirena (stiropor) i ploče koja sprečava prodiranje vlage.
Koeficijenti toplotne provodljivosti materijala - k W/m2K (što je vrednost λ manja, to toplotna izolacija ima bolja svojstva) :

 • drvo od 0,04 od 0,12 - zavisno od vrste drveta
 • mineralna vuna oko 0,03
 • Stiropor od 0,030 do 0,035
 • gipskartonske ploče 0,21
 • giterblok 0,53;
 • puna opeka 0,76;
 • armirani beton 2,04;
 • čelik 58,5…

Zidovi Različiti proizvođači montažnih kuća primenjuju i različite sisteme za spoljašnje zidove. Nekada su u pitanju sendvič zidovi sa oblogom od OSB ploča i ispunom od mineralne vune ili stiropora, nekada su to paneli od stiroopra obostrano obloženi OSB-om.. Sa unutrašnje strane zid je obložen gips-kartonskim pločama (direktno na konstrukciju ili preko OSB-a), a sa spoljašnje strane OSB pločama. Dodatno se sa spoljašnje strane postavlja i kontakt fasada (demit fasada) sa izolacijom od stiropora (5 ili 8cm).

Krovna konstrukcija Preko krova i tavana se gubi više od 30% toplote, tako da je vrlo važnougraditi dobru izolaciju. Krov se izrađuje se na bazi rešetkastih krovnih nosača preko kojih se postavljaju paneli koji su obostrano obloženi OSB pločama. Unutar panela se postavlja izolacija od mineralne vune Sa gornje strane panela postavlja se specijalna vodonepropusna folija, preko koje se postavlja pokrivač od bitumenske šindre ili crep. Sa donje strane krovnog panela, preko OSB ploča montiraju se Knauf gips-kartonske ploče


UMESTO ZAKLJUČKA

Kvalitet izolacije je karakteristika koja izdvaja dobre od loše montažne kuće. Važno je napomenuti da montažne kuće nisu sve iste i u mnogome zavise od kvaliteta i stručnosti proizvođača. Ima raznih iskustva - neke montažne kuće mogu biti izuzetno kratkotrajne, a stanari već u kratkom roku mogu imati probleme, dok na neke druge proizvođači daju garanciju na 50 godina. Kod nekih zavoravite na račune za grejanje, a kod drugih duva kao ktroz železničku stanicu. Obično kada se naručuje montažna kuća mora da se plati unapred neka avansna suma i onda se nadate da će sve ispasti dobro. Zato istražite tržište i dobro se raspitajte o firmi kod kojoj poveravate svoj dom.Нема коментара:

Постави коментар