Странице

субота, 10. октобар 2015.

Prednosti i mane montažnih kućaSmatra se da u svetu od ukupnog broja stambenih objekata 3% su montažne kuće (2004 bilo je ispod 1%). Smatra se da će rast u sledećih 10 godina da se kreće od 10-20%. Pored nesumljivog kvaliteta montažnih kuća, za ovaj rast zaslužnan je i bolji marketing i bolja obaveštenost kupaca o prednostima i manama istih. Navešćemo neke:


Prednosti


Montaža
 • Brzina granje -  za izgradnju sastavnih delova (unutrašnji i spoljašni zidovi, tavan, izolacija...) potrebne su oko12 nedelja i još 2 nedelje za njihovo sastavljenje. Za klasičnu kuću u ekim slučajevima potrebne su godine.
 • Fiksni rokovi i fiksne cene - Montažne kuće se proizvode u zatvorenim halama, moguće je neke procese automatizovati i najvažnije:  vremenske neprilke ne utiču na tempo i kvalitet gradnje, tako da je moguće ispoštovati garancije i prema kvalitetu i rokovima završetka.
 • Standardizovana proizvodnja - pošto se odvija se u zatvorenim halama, potrošnja materijala i energije je kontrolisana, uštede su velike, manji je škart i upotrebljavaju se materijali koji su reciklirani, a koji bi inače završili kao otpadci
Hala za proizvodnju montažnih kuća
 • Gradilišta su tiša i čistija, komišiluk nije izložen višemesečnoj graji i lupnjavi mašina i čekića.
 • Unificiranost radne snage: izrada je standardizirana u pogonima fabrika, a montažu izvode iste ekipe specijalizovanih montažera. Nema potrebe od angažvovanja različitih profila radnika: armirači, tesari, zidari i td., koji komplikuju orgaizaciju i poskuplju gradnju.
 • Kvalitet - ako ne bolji, onda je kvalitet barem jednak kvalitetu kod zidanih kuća.
 • Energetska efikasnost - Montažne kuće troše manje energije zato što se koriste najnoviji i visoko kvalitetni izolacioni materijali, pazi se na spojeve između zidova i podova, ugrađuje se PVC ili
  aluminijumska stolarija koja ima veliku toplotnu i zvučnu izolacionu moć.
 • Niža cena - zbog svega ovoga montažne kuće su znatno jeftinije od klasičnih kućaNedostaci

 • Vreme čekanja. Ukoliko su proizvođači „zatrpani“ poslom, mora se čekati i usklađivati se sa njihovim rasporedom. Nekada se to može razvući na duže vreme
 • Montažne kuće se vrlo teško postavljaju na strmom terenu i na klizištima, pošto zahtevaju da ploča temelja bude potpuno ravna. Potrebno je dosta kopanja i nivelisanja temelja što zna poskupeti gradnju ili je u nekoim slučajevima i onemogućiti. 
 • „Pare unapred“ - ukoliko se kupac reši za montažnu kuću mora imati spremnu određenu sumu gotovine. Naš narod je navikao da gradi godinama -  kada se skupe pare napravi se još jedan sprat, sobica i sl. Kod montažnih kuća zbog kraćeg perioda gradnje, finasijska sredstva moraju da cirkulišu brže.
 • Brzo gube od cene. Montažne kuće nemaju tu osobinu da „drže“ cenu kao klasične građevine koje investitor posle nekog vremena može da proda skuplje i tako zaradi. Montažne kuće su za stanovanje, ne za biznis.
 • Uniformnost montažnih kuća utiče na psihologiju ljudi koji vole da se razlikuju od drugih po svojoj različitosti i unikatnosti. Sličan je primeru sa automobilskom industrijom, sa prvim serijski proizvedenim modelom - Ford T, koji je bio kvalitetetan i jeftin, ali prodaja nije išla dobro zato što su svi primerci bili identičnii, a potrošači su hteli da se razlikuju od komšija. Montažne kuće mogu da se proizvode u dosta različitih verzija i tipova, ali svaki tip mora da bude proizveden u nekom broju koji obezbeđuje finasijsku isplatljivost firmi koja ih proizvodi. 
prefabricated homes uniform
Naselje od montažnih kuća

Umesto zaključka


Kod nas još nije počela masovna primena montažnih kuća kao što je primer u Zapadnoj Evropi ili Americi, iako imamo sve uslove za njihovu ekspanziju. Nešto je i do mentaliteta stanovništva koja još nema poverenja u njih, ali sa boljom edukacijom i agresivnim marketingom od strane proizvođača to se može vrlo lako promeniti. Svoju ulogu potrebno je da odigraju i banke sa ponudom kreditnih olakšica i država sa primenom nekih zakonskih rešenja koja će favorizovati montažne kuće (porezne olakšice, brže izdavanje dozvola ili slično...) benefit za državu bila bi manja potrošnja energije, razvoj malih i srednji firmi kao i građevinske industrije, krov za sve građane i humaniji uslovi stanovanja. . 


2 коментара: