Странице

четвртак, 1. децембар 2016.

Zaptivači

Zaptivači 


U građevinarstvu jedno od najvažnijiih stvari je zaustaviti vodu, vazduh, gas, hemikalije i ostale fluide kako ne bi penetrirali kroz površinu ili delove stolarije, betona, maltera, cementa,  krova, fasada i slično. Za tu namenu se koriste zaptivači, a posebno su popularni tečni zaptivači, koji su najefikasniji i imaju najjednostavniju primenu.

U zavisnosti od hemijskog sastava postoji nekoliko vrsta zaptivača.

Vrste zaptivača

Silikonski zaptivači


Silikonski zaptivači su najpoznatiji proizvodi u svetu zaptivača. Imaju veliku primenu u svim oblastima od građevinske industrije pa do automobilske. Posebno je interesantna njihova primena u stolariji kod izrade termo-izolacionih stakla.Termo-izolaciono staklo je sastavljeno od dva ili više staklenih panela različitih debljina, koji su međusobno razdvojeni pomoću spejsera i sistema zaptivača. Prostor između staklenih panela može popunjen vazduhom ili argonom, koji smanjuje prolaz toploti.

Silikonski zaptivači imaju dugi vek trajanja, otporni su na temepraturne razlike i UV zračenje, veoma su fleksibilni i laki za apliciranje. 

Mane mogu da budu njihov jaki miris i vreme koje je potrebno kako bi očvrsnuli, nto što ne mogu da se farbaju, kao i ne baš niska cena.  

Akrilni zaptivači


Akrilni zaptivači imaju hemijski sastav koji je na bazi rastvarača. Oni mogu da se farbaju, ali se teže rukuje baš zbog tog njihovog hemijskog sastava. Koriste se u građevinarstvu najviše za zaptivanje fuga na parketu i štokova kod vrata, za zaptivanje i zatvaranje fuga i pukotina u zidu, gips kartonu i drvetu, kod spojeva fasade i ispunajvanje fuga na fasadama, zatvaranje fuga kod keramičkih pločica itd. 

Lateks zaptivači


Lateks zaptivači po hemijskom sastavu su na bazi vode. Imaju prednost što se lako čiste, jednostavni su za apliciranje, mogu da se farbaju, relativno su jeftini. Najviše se koriste za unutrašnju primenu u eneterijerima.


Butilni zaptivači

Butilni zaptivači (butilne trake) su na bazi rastvarača i sintetičke gume. Poseduju velika
prianjajuća svojstva na razne podloge. Imaju dobru otpornost na atmosferske prilike i vlagu, ali su mnogo lepljivi i teško se apliciraju. Koriste se u sistemima fasada tipa zid-zavesa gde je potrebna athezija sa gumenim materijama, kao i kod hidroizolacionih traka koje se stavljaju ispod pločica, kod spojeva crepa na krovovima, na otvorima kao što su dimnjaci, krovni prozori i slično.

  

Poliuretanski zaptivači


Ovi zaptivači su vrlo otporni na habanje i na visoka dinamička optrećenja, veoma su kruti sa odličnim prianjujućim svojstvima na razne podloge. Mogu se farbati i vrlo su skupi. Imaju neke specifične primene kao što je upotreba u vetro turbinama, ali nalaze primenu i u industriji obuće, kućnim aparatima, igračakama i uređajima široke potrošnje.


Polisulfidni zaptivači

Polisulfidni zaptivači su otporni na vodu i hemikalije, ali ne tolerušu ciklično kretanje. Koriste se kod izrade bazena, rezervoara i slično. Veoma su skupi, što predstavlja prepreku u njihovoj primeni (jedna od njihovih primena je na primer u avionima). Ovo su samo mali deo zaptivača koji imaju najveću upotebu. Koji ćemo upoterbiti zavisi od osobina koje su nam potrebne u datom trenutku i projektu:


1 коментар:

  1. Za hidorizolaciju su dobre i lPVC folije. Ne mora svuda da se stavljaju zaptivači, posebno ako se pregrađuje terasa ili za zimeske bašte. Samo mora da se pazi da bude od akrilnog platna.

    ОдговориИзбриши