Странице

уторак, 25. октобар 2022.

Telehendler – mašina koju ste toliko puta videli na raznim mestima

 


Kada kažemo građevinske mašine, šta je prva asocijacija? Bager? Mešalica za beton? Buldožer? Uglavom da. Međutim, postoji jedna mašina bez koje se danas ne može zamisliti nijedno gradilište, a to je telehendler. Zvuči nepoznato? Pa hajde da je opišemo kao teleskopsku dizalicu, za početak, iako mogu biti i mnogo više od toga.


Za rad na visini i podizanje tereta


Telehendleri se podrazumevaju na svakom gradilištu, pošto nijedan posao tamo nije lišen podizanja velikog tereta koji ne može čovek svojom snagom da uradi. Kako da se prenosi građevinski materijal na velike visine kada se, na primer, gradi zgrada? 

Naravno, svi se setimo kranova, ali ponekad je potrebno da građevinska mašina bude više prilagodljiva nego što je kran. Dakle, izdvojila se prva pozitivna strana ove građevinske mašine, a to je njena prilagodljivost nepristupačnim i strmim terenima.


Zašto je prodaja telehendlera popularna


Kada se uzme u obzir koliko su telehendleri primenjivi u raznim situacijama, neće nas začuditi zašto je prodaja telehendlera toliko zastupljena, pa se stalno traže i novi i polovni. Navešćemo samo neke od mogućih mesta gde ćete još, pored gradilišta, sigurno videti telehendlere. Naravno, tu su i firme koje se bave prodajom i iznajmljivanjem svih mogućih građevinskih mašina, koje u svojoj ponudi obavezno moraju imati telehendler, i to više modela. 

Ukoliko se neka firma bavi proizvodnjom, podrazumeva se da ima i neko skladište, odnosno magacin u kome prisustvo i funkcije telehendlera pomažu u svakodnevnom poslu. Takođe, ako se ponovo vratimo u sektor građevine, stovarišta su mesta na kojima se telehendler koristi za prenošenje svih vrsta blokova, cementa i drugih glomaznih i teških materijala.


Kakvi telehendleri postoje i koje su njihove dodatne mogućnosti


Kako se koriste za najrazličitije radove, postoje kruti telehenderi, ali i oni koji imaju rotacionu šasiju, gde su mogućnosti nešto veće nego kod standardnog sa krutom šasijom. Zatim, tu su i platfotme koje se mogu koristiti i za podizanje tereta unutra i spolja, poznate kao makazaste platforme. 

Dodatna prednost ove vrste građevinske mašine jeste to što se na nju mogu postaviti različiti dodaci, odnosno priključci, koji će proširiti spektar poslova koji se mogu obaviti. Što više poslova pokriva, to je i veća cena, ali kada se saberu sve prednosti koje pruđža, dolazi se do zaključka da se kupovina i više nego isplati.

Polovni ili novi - večita dilema?

S obzirom na to da je za kupovinu novog telehendlera potrebno izdvojiti mnogo novca, nije ni čudo što se kao opcija razmatra i kupovina novog. Pre bilo kakve kupovine pak treba jasno odrediti za šta vam treba i koliko često će se upotrebljavati. Jedino ako se svakodnevno koristi i ako pruža uštedu vremena i veću efikasnost, opravdana je kupovina. 

Kod polovnih, naravno, treba obratiti pažnju kao i kod kupovine polovnog automobila. I znajte, izgled mašine i te kako govori o tome kako se njome upravljalo i kako se brinulo o njenom održavanju. 

To je ono što se golim okom može primetiti. Za sam rad mašine bitno je da se isproba i time se uveriti da fukcioniše kako treba. Jeste pomalo rizično, ali ako nema druge zbog ograničenog budžeta, i polovna mašina može biti sasvim u redu.


Нема коментара:

Постави коментар