Странице

субота, 2. мај 2015.

Kućne električne baterije



Dugo čuvana tajna čije je otkrivanje kontraverzni vlasnik Tesla Motorsa Elon Mask (Elon Musk) najaviljivao još pre nekoliko meseci konačno je predstavljena javnosti. Kompanija koja se proslavila svojim trkačkim električnim automobilom sa visokim perfornasama glede brzine i ubrzanja, na tržište nudi kućne električne baterije. Ovo je tako velika stvat što može da se zapitamo da li smo na pragu nove revolucije koja će zahvatiti čovečanstvo?

Šta su to kućne baterije?

Uloga ovih kućnih električnih baterija je ista kao  i uloga svih baterija: na mobilnim telefonima, kamerama ili lap-topovima. Razlika je što su oneu snažnije i imaju veći kapacitet i mogu da napajaju celu kuću. Za sada su u ponudi 3 vrste baterija od 10, 20 i 30 kWh. Kućne baterije koriste litijum-jon tehnologiju, dizajn je vrlo moderan i stilski. dimenzije su 130cm x 86 cm x 18 cm.  Biće moguće da kupac sam odabere oblik i dizajn baterije koju će koristiti.

dizajn kucne baterije
Kućne električne baterije
.
Dobre strane:

  • Ušteda. Baterije bi se punile se noću kada je cena električne energije manja, i napajaju potrošače danju kada je cena struje u distributivnoj mreži skuplja.
  • Ekološki benefiti. Smatra se da će prvi kupci da budu ekološki osvešćeni pojedinci koji hoće da se otrgnu od zagrljaja fosilnih goriva. Baterije se pune iz solarnih panela, vetroturbina, geo pumpa, manjih hidroelektrana i drugih izvora obnovljive energije. Kuća je potpuno nezavisna i zamislite samo koliko bi se smanjila potrošnja fosilnih goriva i smanjilo ispuštanja CO2 i ostalih štetnih gasova
  • Nezavisnost od distributivne mreže i velikih proizvođaća električne energije. Odlične su za montažne kuće, vikendice, kolibe ili slične udaljene i izolovane objekte, u čijoj blizini nema dalekovoda ili gde napon nije stabilan
  • Razvoj novih industrijskih grana - razvoj kućnih baterija je u direktnoj vezi sa razvojem i proizvodnjom solarnih panela, vetrogeneratora i ostalih sredstava za dobivanje obnovljive energije. To su nova radna mesta, nove investicije, nove fabrike koje do sada nisu postojale. Takođe, to je potstrek i za proizvođeće građevisnkih materijala, posebno izolacionih materijala, stolarije, cigli, crepova i td. Da bi objkat bio energetski nezavisan potrebno je da ima dobru izolaciju, da emituje što je moguće manje gubitaka energije kako bi baterije mogle da budu samodovoljne.

Nedostaci

  • Cena. Za sada njihova cena ne dozvoljava velike uštede. Na primer u Srbiji koja ima najnižu cenu električne energije u celoj Evropi bilo bi potrebno puno vremena. Naravno, još je rano pričati o tome, ali jednostavna matematika kaže sledeće: ako prosečno domaćinstvo mesečno troši oko 350-400 kWh, dnevno to je 14-20 kWh da vam treba ili jedna baterija od 30kWh, ili dve od 10kWh. Musk je naveo da će cena da bude oko 3000 do 3500 $ (prodaja je za sada ograničena na SAD) tako da u prvih nekoliko godina nema uštede. U Sjedinjenim Američkim Državama je moguće nabaviti ove baterije na lizing ili na kredit u više rata sa malom kamatom.

tipovi Tesla kućnih baterija
Vrste kućnih električnih baterija
  • Nova i još neispitana tehnologija. Kao i svaka nova stvar potrebno je vreme da se vide sve slabosti. Biće potrebno još puno vremena dok se cela stvar ispita, poboljša i nadogradi.

Koliko smo daleko od budućnosti?

Naravno, proći će dosta vremena dok svaki dom bude imao svoju bateriju. Ali, nije nerezonski kladiti se na uspeh ovih baterija; ko je pre 2 do 3 decenija verovao da će računari stići u svaki dom, ili da će gramofonske ploče, video i audio kasete tako brzo otići u istoriju, ili da predvidi  tako široku upotrebu pametnih telefona i šta sve oni mogu. Iz kompanije Tesla kažu da je ovo samo inicijalni korak i pozivaju inovatore da daju svoj doprinost i da pomognu razvoj ove tehnologije.




Нема коментара:

Постави коментар