Странице

уторак, 9. јун 2015.

Pametna kuća

Navikli smo već da uveliko koristimo pametne telefone, automobili se otključavaju na karticu koju vlasnik nosi u džepu ili novčaniku, u prozore se ugrađuje pametno staklo... logičan razvoj situacije je da se takvi uređaji uvežu u jedan sistem i da imamo i pametnu kuću. Na takvu mrežu mogao bi, praktično, da se priključi svaki električni uređaj.


Ideja o pametnoj kući


Ideja o takvom povezivanju i njen razvoj počeli su još u sedamdesetim godinama prošlog veka. Škotska kompanija razvila je sistem X10, koji je omogućavao kompatibilnim uređajima da međusobno komuniciraju preko postojeće elektro mreže, tj. instalacija razvedenih u kući. Uređaji su mogli da se kontrolišu pomoću daljinskih upravljača, a sistem je funkcionisao tako što, pritiskom na dugme:
  • sistem dobija signal da je izdata komanda
  • identifikuje pomoću koda uređaj na koji se ona odnosi
  • izvršava komandu

Sve to za manje od jedne sekunde. Mana ovog sistema je što instalacije koriste i drugi uređaji, pa može doći do opterećenja i raznih smetnji pri izvršavanju.
Noviji sistemi umesto elektro mreže za prenos koriste radio talase: BlueTooth, WiFi, mobilni telefoni... Dve najpoznatije mreže koje se u svetu koriste u pametnim kućama su ZigBee i Z-Wave. Činjenica je da radio talasi nude dosta više fleksibilnosti, ali i kod njih može doći do ometanja.

Najnovija, Insteon kućna mreža, nudi kombinaciju ove dve tehnologije, takozvanu dualnu mrežu.



Pored mreže i protokola, za funkcionisanje pametne kuće treba nabaviti i odgovarajuće uređaje koji se na nju mogu priključiti, odnosno imaju opciju primanja i slanja signala. Takvi uređaji pojavljuju se lagano i na našem tržištu, pa ako imate ideje i novca za realizaciju, ovo su neke od stvari koje pametna kuća može da vam priušti:
  • nadzor kuće i okoline čak i po mrklom mraku
  • kontrolisanje grejanja /hlađenja iz kreveta, kancelarije, ili čak i sa aerodroma
  • LED rasvetu kojom možete da upravljate pomoću svog pametnog telefona
  • ulazna i garažna vrata koja se otvaraju čim priđete kući
  • uređaje čiji rad možete da pratite on-line (veš mašina, mašina za pranje suđa...)


Pametno projektovanje



Kada se projektuje pametna kuća, možete da birate nivo automatizacije koji želite, u skladu sa mogućnostima. Najpre, morate se informisati šta je dostupno na našem tržištu, i koliko ste spremni da izdvojite za takav projekat. Najlakše je početi sa osvetljenjem, i eventualno nadzornim kamerama. U svakom slučaju, treba da u startu definišete šta želite da postignete, jer radovi mogu zahtevati i ponovno, drugačije sprovođenje ili dodavanje instalacije.
Možda je situacija malo jednostavnija kada su u pitanju montažne kuće. Zidovi montažnih kuća su napravljeni tako što su kroz njih provučena rebrasta creva kroz koja idu instalacije. Nema ponovnog bušenja zidova, gletovanja i krečenja.



Cena pametne kuće zavisi najviše od toga koliko "pametna" treba da bude. Za početak sigurno treba izdvojiti nekoliko stotina eura, da se uspostavi sistem koji kasnije možete nadograđivati.

Koliko "pametna" kuća može da bude?


Kućni aparati koji komuniciraju sa svojim vlasnicima već su prisutni i na našem tržištu: veš mašina koja javlja da je pranje gotovo, frižider koji opominje da su vrata ostala otvorena... A sad pokušajte da zamislite sistem u kući, koji će detektovati požar, uključiti alarm, automatski otljučati vrata i uključiti svetlo na putanji kojom treba da prođete da biste izašli iz kuće. Zvuči kao naučna fantastika, ali uopšte nije tako. Pored toga što može automatski da vam uključi svetlo kad noću krenete do toaleta, pametna kuća može da se pobrine i da se vrata automatski otključaju kad priđete ulazu, da vam ujutru zagreje kupatilo ili da vas sačeka sveže spremljena kafa. Čak i na prozore mogu da se ugrade roletne kojima možete upravljati iz fotelje.

Pored toga, ovakav način funkcionisanja čini kuću i energetski efikasnom. Svetla se gase u sobama koje su prazne. Podešava se vreme i način rada uređaja za klimatizaciju. Većina uređaja može da bude na stand-by režimu, i da se uključi samo onda kada vam treba, odnosno kad dobije signal sa vašeg pametnog telefona. Energija se troši racionalnije, a samim tim i računi su manji.




Sistemi za pametnu kuću ili stan prisutni su i na našem tržištu. Ipak, za naš standard to je još uvek velika investicija. Najpristupačnija stavka koju možete da isprobate je svakako rasveta: cene LED sijalica su više nego pristupačne. Uz njihovu ugradnju i WiFi kontrolere kojima upravljate sa svog telefona, možete bar delimično da steknete utisak kakva nas budućnost čeka.

Нема коментара:

Постави коментар