Странице

недеља, 30. новембар 2014.

Grejanje montažnih kuća

Kakvo grejanje izabrati


Mnoge su sličnosti i razlike između montažnih i klasično građenih kuća. Svaki vid gradnje ima svoje prednosti i loše strane, a na budućem vlasniku je da odabere ono što mu je najoptimalnije u tom trenutku. Jedna od zajedničkih tema svim kućama je grejanje. Kod montažnih kuća na izboru su vam svi tipovi grejanja:
 • čvrsto gorivo
 • tečno gorivo
 • električna energija

Razvođenje instalacija i postavljanje grejnih tela može da bude zidno, podno, plafonsko...
Nešto drugačija je situacija sa niskoenergetskim i pasivnim kućama, koje koriste obnovljive izvore energije (sunce, vetar, biomasa), ali na našem tržištu ni montažne kuće još uvek nisu u potpunosti prihvaćene kao klasična gradnja, pa će i za ovaj naredni korak trebati vremena dok zaživi.


Pored kamina

Peći, kamini, radijatori


Električna energija je verovatno najjednostavniji vidi grejanja. Nema loženja, dima, pepela; ne treba misliti na nabavku sirovina. Uključite prekidač i kuća se greje. Dugo su kod nas bile popularne TA (termoakmulacione) peći, ali poslednjih godina raste poplarnost norveških radijatora, mermernih ploča i drugih električnih grejnih tela. I centralno grejanje danas radi na struju, što se posebno primenjuje u zgradama sa više stanova. Nema razloga da na ovaj način ne grejete i montažnu kuću. Zbog dobre izolacije spoljnih zidova i stolarije koja se koristi u izgradnji, potrošićete manje električne energije nego što biste potrošili za zagrevanje klasično građene kuće, bez izolacije.

Kad se pomene grejanje na čvrsto gorivo, mnogima je prva asocijacija popularni "smederevac". Ali savremene peći danas se prave uglavnom samo za funkciju grejanja, pa je i dizajn prilagođen, modernizovan, i takve peći se lako mogu uklopiti u stil uređenja dnevne sobe

Pored dizajna, treba dobro istražiti tržište i birati kamine i peći pouzdanih porizvođača. Sve je veća potražnja za pećima koje se mogu priključiti na sistem centralnog grejanja, pa se pomoću njih može zagrejati čitava kuća. Ove peći za grejanje koriste drvo ili ugalj, a poslednjih godina sve popularniji su i drveni briketi.

Pored navedenog, dosta je zastupljeno i grejanje na plin. Čitavi gradovi i naselja imaju sprovedene gasovode. Ako sto dobro odabrali lokaciju gradnje, možete se priključiti na ovu mrežu, kao što se priključujete i na struju, vodovod i kanalizaciju.

Centralno i podno grejanje


Bez obzira na to za koji energent se odlučite, imate nekoliko opcija da zagrejete kuću:
 • grejno telo u dnevnom boravku i sobama (peć na struju, drva, plin, norveški radijator)
 • centralno grejanje
 • podno grejanje
 • zidno grejanje


Ako se odlučite za centralno grejanje u montažnoj kući, treba da znate da ovu opciju možete da dogovorite sa firmom koja izvodi radove. Projekat se radi u sklopu projekta kuće. Radovi se izvode paralelno sa izgradnjom kuće - sprovođenje i postavljanje instalacija i grejnih tela. Ovo grejanje može biti na struju, plin ili čvrsto gorivo. 

Šta god da izaberete, koštaće vas manje nego da grejete klasično građenu kuću bez izolacije. Spoljni zidovi montažnih kuća imaju ugrađen termoizolacioni sloj, pa se brže zagreva i bolje zadržava toplotu.


Još jedna varijanta, koja se kod nas relativno skoro pojavila, je podno grejanje. U ovom sistemu, instalacije za grejanje se razvode po podu. Preko njih se može postaviti bilo koja podna obloga - parket, laminat, brodski pod, keramika ili kamen. 

Međutim, oko ovog načina grejanja postoje podeljenja mišljenja oko toga kakav uticaj ima na ljudski organizam. Smatra se da su ruke i noge, po prirodi stvari, hladniji delovi našeg tela, pa pojedini stručnjaci smatraju da zagrevanje koje potiče od nogu nije dobro za čoveka. Rešenje kome ljudi često pribegavaju je da postave podno grejanje u kupatilu, a centralno u ostatku kuće.Osim kroz podove, instalacije se mogu sprovesti i kroz zidove. Sistem zidnog grejanja od skoro postoji na našem tržištu, i postavljanje se unekoliko razlikuje kod montažnih i klasično građenih kuća. U montažnim kućama mogu se postaviti paneli, koji se brzo montiraju i spremni su za farbanje.

Montažna kuća - topla kuća

Kakvo god grejanje da odaberete, iskoristite prednosti koje vam pruža montažna ku

 • Potrošnja energenata će biti manja zbog veće energetske efikasnosti u odnosu na klasičnu gradnju
 • Zahvaljujući kvalitetu gradnje (termoizolacija, stolarija) gubitak energije je manji
 • Svi elementi i instalacije razvode se u toku gradnje, pa na kraju dobijete potpuno završenu celinu: kuću spremnu da u njoj prezimite i najhladniju zimu.6 коментара:

 1. dobar tekst, samo da dodam da postoji i grejanje na pelet. Moze da bide kao centralno, gde se instalira kotao na pelet, a moze da se greje soba pomocu peci ili kamina. Peci i kamini na palet su malo skuplji, ali se isplati tokom godina.
  Ne preporucujem grejanje na gas, nije jeftino, a verujem bice sve skuplje i skuplje.

  ОдговориИзбриши
 2. Ukoliko se odlucite za centralno grejanje u montaznoj kuci obavezno povesti racuna ko vam to radi jer od kvaliteta materijala i radova zavisi efekat grejanja.

  ОдговориИзбриши
 3. Slazem se da je pelet sve popularniji i prilicno isplativ. Centralno grejanje i dobra stolarija mislim da su pun pogodak. Dobro je sto montazne kuce nude toliko mogucnosti vezane za nacine grejanja.

  ОдговориИзбриши
 4. Gas je dugo vazio za jeftin energent, ali se ta situacija znacajno promenila poslednjih godina. Probali smo mnoge nacine grejanja, drvo/pelet su se najbolje pokazali.

  ОдговориИзбриши
 5. Nekako me brine da se kod montažnih kuća treba uložiti malo više jer nemaju dobru izolaciju. Grijanje na peletei je pun pogodak, istina, imam kuću od 110m2 i sve se fino ugrije, i to dosta brzo, a troškovi nisu veliki kao što su bili dok smo imali plinsko grijanje.

  ОдговориИзбриши
 6. Centralno ili etažno je moj izbor, ali ne podno, jer to definitivno ne prija svakome. Jeste da je najbolje jer grejna tela najčešće zauzimaju dosta mesta, ali za starije ljude koji imaju zdravstvenih problema - nije. I naravno, na gas ili na struju, najčistije i najjednostavnije.

  ОдговориИзбриши