Странице

уторак, 13. јануар 2015.

Šta su i kako se grade montažne kuće?

Montažne kuće su objekti izgrađeni u zatvorenom prostoru fabričkog tipa. Gotovi proizvodi tj. delovi kuće proizvedeni su po prethodno ustanovljenom projektu i pripremljeni da se transportuju na potrebnu lokaciju gde će biti sastavljeni od strane izvođača radova u najčešćem broju slučajeva. 

Montažne kuće nisu mobilne kuće, što mnogi često mešaju, to je jednostavno kuća koja je izgrađena van mesta gde će biti locirana ( ili njeni delovi) za razliku od klasičnog vida gradnje koje je skoncentrisana na mesto gde će se kuća nalaziti.




Montažne kuće – mali istorijat


Montažne kuće imaju dugu istoriju iako su na našem tržištu relativna novina u građevinskoj industriji. Rane verzije montažnih kuća pojavljuju se u Engleskoj, a sežu još u 1600. godinu, ali je sadašnja verijana montažnih kuća i montažne gradnje došla nekoliko vekova kasnije kada su se pojavili tzv. House kits tj. kompleti koji sadrže sve delove za izgradnju kuće, a budući vlasnici montažne kuće sami grade svoje domove ili unajmljuju profesionalce koji će je sagraditi. Kompanija Aladdin je jedna od prvih kompanija koja je počela sa prodajom montažne kuće još 1906 na Američkom tržištu, a popularnost ovakvog vida gradnje bila je i u Australiji i na Novom Zelandu. 




Veliki broj faktora doprineo je popularnosti i razvoju ovakvog vida gradnje. Kompanije kao što je Aladdin, sa sedištem u Mičigenu, koristile su prednosti ekspanzije u oblastima automobilske industrije, kao i gvožđa, čelika i uglja koji su bili prisutni u tom kraju. Ljudi koji su imali nešto više novca u to vreme želeli su da grade svoje kuće van grada i time bili ciljni kupci za proizvođače montažnih kuća.




Uz uspone i padove koje je industrija gradnje montažnih kuća imala, nakon II Svetskog rata ona doživljava procvat. Kao jeftiniji i brži vid gradnje u posleratnom periodu bila je šansa da se mnogi veterani rata nastane u svojim novim domovima i nastave sa normalnim životom. 

Do 1970. Savezna vlada Amerike je odlučila da donese bezbednosne regulative i ustanovi propise za gradnju montažnih kuća. Od 1994. godine Vlada unaprešuje ove propise i uvodi čak i više standarde za montažno građevinarstvo. Nakon toga, montažne kuće postale su jeftine, a popularnost ovakvih kuća širi se na sve više zemalja zbog sve inovativnije gradnje, praktičnosti i pristupačnosti.



Neke činjenice o montažnim kućama:


  • Montažne kuće procenjuju se isto kao i kuće građene na tradicionalan način. Način gradnje ne umanjuje njihovu vrednost i kvalitet stanovanja
  • Montažne kuće se mogu prilagođavati potrebama vlasnika 
  • Većina kompanija koje se bave montažnim kućama imaju svoje inženjerske sektore koji koriste kompjuterske programe u kojima rade projekte prema zahtevima klijenata i time nude kompletnu uslugu od projekta do završnih radova 
  • Dizajn montažnih kuča razlikuje se po stilovima i veličinama 
  • Montažni tip gradnje može da se koristi i za komercijalne namene, kao što su poslovne zgrade 
  • Montažne kuće spadaju u grupu standardnih nepokretnosti 
  • Montažne kuće mogu da se grade na već postojeće osnove i na postojeće podrumske prostorije.
  • Montažne kuće spadaju u oblik "Zelene gradnje." 
  • Montažne kuće se često mogu izgraditi znatno brže od tradicionalnog tipa gradnje kuća 
  • Troškovi gradnje montažnih kuća su manji nego kod tradicionalne gradnje  
  • Montažne kuće mogu da se grade da izdrže izuzetno jake vetrove i ostale elementarne nepogode 
  • Montažne kuće se grade prema potrebama stanovanje korisnika i dizajnirane su za njihove potrebe i u budućnosti (trajnost ovakvih kuća je i preko 50 godina).



Gradnja montažnih kuća


Proizvodnja počinje tako što se prozvode gotove sekcije koje su već izgrađene u klimatski kontrolisanim uslovima i gotove se transportuje na gradilište i tada montiraju uz pomoć kranova i građevinskih radnika. Ovaj proces sasvim liči na zgradu sagrađenu od blokova od Lego kocki. Drugi način je da se cela kuća sklapa u pogonu fabrike, pa se takva transportuje do mesta izgradnje




Proces rada je sličan kao i kod klasičnog tipa gradnje, pa je s toga postupak gradnje montažne kuće vezan za:


  • Postavljanje temelja
  • Zidarske radove
  • Gipsane radove
  • Postavljanje pregradnih zidova
  • Postavljanje krovne konstrukcije i krova
  • Montažu i povezivanje elektroinstalcija
  • Vodovodžijske radove
  • Kanalizacione radove
  • Radove vezane za građevinsku stolariju
  • Fasadne radove
  • Ugradnju dimnjaka.





Zaključak


Brojne su prednosti kada je u pitanju gradnja montažnih kuća, a svako ko ima u planu da obezbedi sebi dom ili poslovni prostor, važno je da izabere pravog proizvođača i izvođača radova, da se konsultuje sa profesionalcima, predstavi svoje želje i postavi vrlo konkretna pitanja kako bi se olakšao postupak rada, a vlasnik montažnog objekta bio zadovoljan. Ovakav tip gradnje nudi stotine mogućnosti, varijanti i karakteristika koje mogu zadovoljiti svakog.

4 коментара:

  1. Najveca prednost je verovatno brzina gradnje, a po ostalim karakteristikama ne zaostaju za klasicnim kucama.

    ОдговориИзбриши
  2. postovani ,sve je lepo prezentirano,cak i cene,slike,ali nigde nema kontakt sa kim da pazaris montaznu kucu!Zasto tako,zbog cega? Volela bih odmah dogovor i izgradnu i isplatu po dogovoru.Recimo ova kvadratura od 35m2-6000E.Molim kontaktizvodjaca!Hvala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ja sam u fazi izgradnje montažne kuće, 15 upita sam poslao raznim firmama, a samo 3 ponude dobio, odabrao sam četvrtu, jer čovek je zvao telefonom i lično došao na plac da se dogovorimo... greška, ispostavilo se da je prevarant, pun priče, a kvalitet radova ispod svakog nivoa, kad je i krov isfušario, prestao je da se javlja i ljuti se što mora popraviti

      Избриши